פנסיה חובה לעצמאים: קנס שנתי והטבת מס חבויה
עצמאים רבים קיבלו בעת האחרונה מכתבים מטעם המרכז לגביית קנסות במשרד המשפטים, המזהירים מפני הטלת קנסות שנתיים בסך 500 ₪ לעצמאי שלא יפקיד לפנסיה בגין הכנסותיו.* באלו לא מוזכרת ההטבה מהמדינה לציבור
העצמאים המפקידים? (רמז: אלפי שקלים)
לפני יותר מעשור, הוסדרה רפורמת "פנסיה חובה לכל עובד," או בשמה הרשמי "צו הרחבה לביטוח פנסיוני מקיף במשק," כאשר מטרתה הייתה להסדיר את זכויותיהם של שכירים בכל הנוגע להפקדות לקרן הפנסיה. הרפורמה חייבה מעסיקים בשיעורי הפקדה מינימליים לקרן הפנסיה של עובדיהם.
מאז, מצבם של החוסכים השכירים השתפר, אך לא כך הדבר ביחס לציבור העצמאיים. רובם, צפויים לפרוש לגמלאות עם פנסיה המהווה אחוז זניח מההכנסה אליה התרגלו במשך שנות עבודתם או ללא פנסיה כלל. הרעיון לחסוך לפנסיה נשמע טוב על הנייר, אך רבים מהעצמאים מתקשים לעמוד בתשלומים השוטפים כך שהפקדת כסף בכל חודש לטובת קרן הפנסיה שתשולם בעתיד הרחוק, נדחקת הצידה לטובת "הכאן ועכשיו".
בשנת 2017 נכנס לתוקפו חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2017 ו,)2018- תשע"ז(2016- ,להלן: "פנסיה חובה לעצמאים)" ,אשר מחייב עצמאים להפקיד כספים לקרן הפנסיה וקובע כי כל עצמאי שמלאו שנתיים לפעילות העסק שלו, נמצא בטווח הגילאים 21 עד 60 ומייצר הכנסה חודשית ממוצעת שהיא לפחות מחצית מהשכר הממוצע במשק – חייב לבצע הפקדות לתוכנית לקצבה פנסיונית. מאחר שהקריטריונים הנ"ל נכונים לגבי רוב העצמאים בישראל, מדובר בשינוי בעל השפעה רחבה על אוכלוסייה, שעד כה מרביתה לא הורגלה בחיסכון פנסיוני.
כמה חייבים להפקיד?
ההפקדה לפנסיית חובה לעצמאים מחולקת לשני רבדים: הראשון עומד על הפקדה בשיעור של 4.45% ממחצית מהשכר הממוצע במשק (מדובר על נתון המתעדכן אחת לשנה בתחילת השנה.) נכון לשנת 2019 מדובר בהפקדה בגובה של 228.60 ₪ בחודש. הרובד השני, עומד על הפקדה בשיעור של 12.55% ממחצית השכר הממוצע במשק, או על ההפרש שבין ההכנסה החייבת במס של העצמאי, למחצית השכר הממוצע במשק, כנמוך מבינהם. רובד זה הוא, לכל היותר, 644.60 ₪ בחודש. כלומר, מי שמפקיד 873.20 ₪ בחודש (נכון לשנת ,)2019 ללא קשר לשכר שלו, בכל מקרה יצא ידי חובתו לצורך העמידה בדרישות ההפקדה של תקנות פנסיה חובה לעצמאים.
החוק מתיר לבצע את ההפקדה רטרואקטיבית פעם ברבעון אך אנו ממליצים לבצע את ההפקדה באופן אוטומטי בכל חודש. זה יחסוך מכם את הטרחה של פעולות הפקדה יזומות, ובנוסף – הפקדה בתדירות גבוהה ,משמעותה שהכסף שלכם צובר תשואה במשך זמן רב יותר. את ההפקדה ניתן לבצע לכל אחד מסוגי תכניות הקצבה: ביטוחי מנהלים, קרנות פנסיה וקופות גמל לקצבה. מעניין לציין שהפקדה המתבצעת לקרן פנסיה מקיפה אינה מיועדת במלואה לחיסכון לגיל הפרישה. מקצתה יופנה לרכישת כיסוי ביטוחי לשאירים וכיסוי לאובדן כושר עבודה למקרה נכות. מדובר בכיסויים שבקרב רוב העצמאים לא קיימים.
כמה באמת כדאי לכם להפקיד? כאן המקום לעצור ולשאול את עצמכם – האם נכון עבורכם להפקיד רק את הסכומים המינימליים כדי לצאת ידי חובה במסגרת תקנות פנסיית חובה לעצמאים? עצמאי שייצמד לסכומי ההפקדה המינימליים ימצה מעט מאוד מהטבות המס של הניכוי והזיכוי שגלומות בהפקדה למוצרי החיסכון הפנסיוני. כדי לנצלן במלואן, על החוסך העצמאי להפקיד 16.5%מהכנסתו החייבת ועד תקרת הכנסה שנתית של 200,211 ,₪ שהם עד 848,34 ,₪ נכון לשנת 2019 .הפקדה כזו עשויה להניב הטבות מס בגובה של עד 15,000₪ ההפקדה המינימלית הנדרשת, לא מעניקה כיסוי ביטוחי על חלק משמעותי מהכנסתו של החוסך העצמאי וגם מנציחה את המצב שבו לעצמאים שפורשים לפנסיה יש קצבת פנסיה נמוכה משמעותית לעומת ההכנסה שידעו לייצר לאורך השנים, תוך פגיעה ברמת החיים . ניקח לדוגמא חוסך עצמאי, בן 35 ,המשתכר בסך של 10,000 ₪ ברוטו בחודש, אשר יבצע הפקדה מינימלית בסך של 873 ₪ בחודש ברציפות עד גיל 67 .אם אותו חוסך עצמאי יבצע את ההפקדה בקרן פנסיה מקיפה, בדמי ניהול של 2.49% מהפקדה ו- 0.5% מהצבירה הוא ייהנה מיתרון של אג"ח מיועדות המבטיחות תשואה ריאלית של 4.86% על כ-30% מכספו, כאשר יתרת הכספים ייהנו מתשואת שוק ההון. בהנחה שהתשואה השנתית המשוקללת תעמוד על כ-4.26% לשנה, החוסך יגיע ליתרה צבורה של 948,581 ₪ לעומת זאת ובהמשך לדוגמה לעיל, אם אותו החוסך יפקיד את כספו בקופת גמל, הוא לא יוכל ליהנות מסבסוד ממשלתי של אג"ח מיועדות. בהנחת תשואה ריאלית ברוטו בשיעור 4% לשנה, דמי ניהול בשיעור 0.5% וללא כיסוי ביטוחי, אמנם 100% מכספיו של העצמאי החוסך ינותבו לחיסכון, אך ללא כיסוי ביטוחי שהינו מהותי לא פחות. במקרה זה הסכום שיעמוד לרשותו יהיה 864,610 ,₪ אך הוא אינו מגלם את עלויות הכיסויים הביטוחים למקרה מוות ולאובדן כושר עבודה, שאינם כלולים במסגרת קופת הגמל ועל החוסך העצמאי יהיה לרכושם בנפרד. בשורה התחתונה :בשני המקרים, הקצבה הנובעת מהצבירות לא צפויה להיות יותר מכ3,000 ₪ בחודש. יחד עם קצבת הביטוח הלאומי ייהנה החוסך מהכנסה חודשית של כ-5,000,₪ שהם רק מחצית מההכנסה שהיה רגיל ליהנות ממנה במהלך חייו כבעל עסק או משלח יד .
בדיקות גנטיות ותרופות בהתאמה אישית
עולם הרפואה עשה בשלש השנים האחרונות פריצת דרך דרמטית בתחום הטיפול והריפוי במחלות קשות באמצעות תרופות .וזאת כתוצאה מההתפתחות המשמעותית שחלה בפרויקט מיפוי הגנום האנושי. כתוצאה מכך אנו עדים לשימוש גובר והולך בתרופות מותאמות אישית.
מהי בדיקה גנטית?
בתהליך הריפוי נעשית בדיקה גנטית יסודית שבה מאתרים את המוטציה הספציפית של הגידול בחולה ומתאימים לו תרופה מדויקת המתאימה לפרופיל הגנטי של המטופל ושל הגידול .הטיפול עשוי להוביל לדיכוי וריסון המחלה ולעתים אף לריפוי .פעולה זו מצילה ואף מאריכה חיים בצורה משמעותית.
הבעיה – עלות הבדיקה והתרופה?
-עלותן של התרופות בהתאמה אישית גנטית עשויות להגיע לעלות של עשרות אלפי שקלים בחודש. לצערנו מרבית תרופות אלו לא נמצאות בסל הבריאות הממלכתי בשל מחירם הגבוהה.
אבל יש לי משלים של קופת החולים וגם פוליסה פרטית
כיסוי זה אינו נכלל אוטומטית בפוליסה סטנדרטית בביטוחי בריאות וגם לא בכיסוי המשלים בביטוחי הבריאות של הקופות.
אם כך מה הפתרון?
חברות הביטוח יצאו בפוליסות הנותנות מענה למימון העלויות ואף למימון הבדיקה הגנטית. בסוג תרופות זה .אולם בסכום נמוך יותר מהביטוח לתרופות שאינו בסל.
מניסיון הסוכנות שמתמחה בתחום זה ניתן להעיד על מבוטחים שאלמלא ביטוח זה לא היה עולה בידם לממן טיפול מציל חיים בתרופה המתאימה להם אישית בעלות של עשרות אלפי שקלים בחודש .תרופות שהשימוש בהן שיפר באופן ניכר הן את מצבם הרפואי והן את איכות חייהם.
במידה וקיימת לכם פוליסת בריאות שהתחילה לפני 2018 אתם מוזמנים לפנות אלי בעניין זה כדי לשדרג את הפוליסה הקיימת.
אתם חייבים את זה לילדים שלכם: חינוך כלכלי ב-7 צעדים יש סגר, אין סגר. יש לימודים, אין לימודים. דבר אחד בטוח: בינתיים כדאי שתלמדו את הילדים איך להתנהל נכון מבחינה כלכלית. יום אחד הם יודו לכם על כך דמיינתם אי פעם שהילדים שלכם ילמדו בכיתה שנראית כמו אוסף ריבועים קטנים וצפופים מול מסך מחשב? כנראה שלא. אבל בעוד שיכולת ההשפעה שלנו על שגרת הלימודים בין גלי הקורונה מוגבלת, יש נושא חינוכי חשוב שנמצא תמיד בידיים שלנו: חינוך להתנהלות כלכלית נכונה. בין אם הילדים לומדים פיזית בבית הספר ובין אם הם לומדים מהבית, מבחינתכם אין זמן טוב מזה ללמד אותם מה זה כסף ואיך מנהלים אותו. יום אחד הם יודו לכם על כך. אם אתם חוששים שזה גדול עליכם, ריכזנו עבורכם עקרונות מרכזיים וכלים פרקטיים לחינוך פיננסי לילדים